Hulladékkezelés

 • Hulladék vagy szemét:

  Szemétnek általában a háztartásokban keletkezett, fölöslegessé vált, ezért kidobásra kerülő anyagokat nevezzük. A hulladék egy tágabb fogalom, amelybe beletartoznak a háztartáson kívül keletkező feleslegessé vált, illetve feltételezhetően később valamilyen átalakításon, újrahasznosításon áteső anyagok is. A két fogalom azonban sok esetben nem válik el élesen, ezért többféle meghatározás is elképzelhető.

  Szerves vagy szervetlen:

  Az előzőnél fontosabb talán a szerves illetve a szervetlen anyagok, mint hulladékok megkülönböztetése, bár az elkülönítés itt sem éles. Szerves anyagoknak általában a széntartalmú vegyületeket nevezzük, főleg amelyek C-C illetve C-H kötéseket tartalmaznak. Ezek főleg biológiai rendszerekből származnak, szemben a szervetlen anyagokkal, amelyek leginkább ásványi eredetűek. A két csoport elkülönítése azért fontos, mert a lebomlási sebességük erősen különböző. Mivel a szerves anyagok főleg biológiai eredetűek, ezért biológiai rendszerek azokat könnyebben bontják. Ilyen rendszereket sokszor használnak a hulladékkezelésnél, illetve kezeletlen hulladék esetében azok mindig, mindenhol megtalálhatók, így a hulladék bomlása végbemehet. A fentiek alól kivételt jelentenek a műanyagok egy része, amelyek bár nagyrészt szerves eredetűek, de a mesterséges úton való előállítás közben olyan átalakításon mennek keresztül, amely miatt a bomlásuk nagyon lassú.

   

  Egy kis energia történelem

  Az egyes hulladékok sorsa nagyon különböző lehet. Egy részük kezeletlenül kerül valamilyen hulladéklerakóba, más részük valamilyen kezelési- esetleg újrafelhasználási folyamaton esik át. Az újrafelhasználás tűnik a legjobb megoldásnak, hiszen ebben az esetben a feleslegessé vált anyagokat ismét nyersanyagokká alakítjuk vissza, amelyjel csökkentjük a hulladék mennyiségét és kevesebb egyéb nyersanyagot kell a környezetből előállítani. Ezért nagyon fontos az, hogy a háztartások minél kevesebb hulladékot termeljenek, illetve a termelt hulladék minél nagyobb részét forgassuk vissza nyersanyaggá. Erre szolgál a mindinkább elterjedt szelektív gyűjtés.

 • Hulladékkezelés

  A hagyományos paraszti háztartás és gazdaság alapvetően nem termel hulladékot. Ennek oka a gazdálkodás, a háztartásvezetés módja.

  A hagyományos paraszti gazdaság az élelemhez, ruházathoz való alapanyagot maga állítja elő, és saját maga készíti a végterméket is. Ez egyfajta hulladékkörforgást eredményez. Szinte minden keletkező fölösleget tud hasznosítani: feleteti az állatokkal (ételmaradékot, zöldség-gyümölcs hulladékot, megszáradt kenyeret), elégeti, majd a hamut a termőföldre szórja trágyának, a szerves anyagokat komposztálja és/vagy elássa, amely szintén trágyaként szolgál tovább. Ezáltal minden anyag újrahasznosul.

  A hagyományos paraszti életmódban a mai “hulladék”, azaz felesleg fogalmát nem is ismerik. Az Erdélyben található Gyimesben, ahol a mai napig gazdálkodásból élnek, és még hasonló az életmód a hagyományoshoz, a szemét fogalmát használják, de azt is csak a házban összesöpört szemétre (por, lehullott étel, ruhaszösz) értik. Minden más természetes anyagot a fenti módon újrahasznosítanak vagy javítanak. A probléma akkor kezdődött, amikor elöntötte a boltokat a sok műanyag palack és egyéb csomagolóanyag, amikor elkezdték használni a szárazelemet és a gumicsizmát. A találékonyságnak azonban nincsenek határai. A gyimesi településeken egyszercsak megjelentek az az eredeti formák mintájára fémhuzalból font kasok, kosarak, mert az egész vidéken lecserélték a villanypóznák vezetékeit és hátrahagyták azokat “hulladékként”. Azt vallják, az így készült kosarak sokkal tartósabbak, mint amelyek szerves anyagból készültek eredetileg.

  okopresszo_erdekesseg_03

  A mai modern háztartásokban és a nagyvárosokban nehezen kezelhető minden feleslegessé vált anyag újrahasznosítása. De kis odafigyeléssel sok megoldást találhatunk. Például az elszáradt kenyeret ne dobjuk el, hanem készítsünk belőle morzsát. A fedeles gyógyszeres dobozok számos apróság tárolására (pl. gyöngyök, magok) alkalmasak. Az elégett gyertya maradványait összegyűthetjük, és új gyertyát készíthetünk belőle házilag.

  Természetesen ma már vannak olyan veszélyes hulladékok, amelyek újrahasznostása szóba sem jöhet házilag, így azokat tudatosan, szelektív gyűjtőkben helyezzük el (szárazelemek, nyomtatópatronok, spray flakonok).  OP_karcag_erd_HK_1


  OP_karcag_erd_HK_2

24 Comments
 1. monkey11

  Eddig nem is gondoltam arra, hogy a nagyszüleim milyen módon éltek. Az Ökopresszó programja új impulzusokat adott és már nagyon készülök a következő találkozásunkra. Rengeteg kérdést szeretnék feltenni nekik.

  • Okopresszo

   Kedves monkey11!

   Nagy öröm ezt hallani, további jó kutakodást kívánunk!

   Üdvözlettel,
   az Ökopresszó csapata

 2. judit66

  Kedves Ökopresszó!
  Én azt hallottam, hogy hiába gyűjtünk szelektíven szemetet, az a végén egybe kerül. Igaz ez?

  • Okopresszo

   Kedves Judit
   Ez szerencsére nem igaz. A szelektív kukák tartalmát újra feldolgozzák, így kevesebb nyersanygot használnak és a hulladék mennyisége is csökken.
   Üdvözlettel,
   az Ökopresszó csapata

 3. ladyZ

  Hogyan lehet a mai városi életformában is alkalmazni a hagyományos hulladékgazdálkodást?
  Köszönöm!

  • Okopresszo

   Szia ladyZ!
   A mai modern háztartásokban és a nagyvárosokban nehezen kezelhető minden feleslegessé vált anyag újrahasznosítása. De kis odafigyeléssel sok megoldást találhatunk. Például az elszáradt kenyeret ne dobjuk el, hanem készítsünk belőle morzsát. A fedeles gyógyszeres dobozok számos apróság tárolására (pl. gyöngyök, magok) alkalmasak. Az elégett gyertya maradványait összegyűthetjük, és új gyertyát készíthetünk belőle házilag. Természetesen ma már vannak olyan veszélyes hulladékok, amelyek újrahasznostása szóba sem jöhet házilag, így azokat tudatosan, szelektív gyűjtőkben helyezzük el (szárazelemek, nyomtatópatronok, spray flakonok).
   Köszönjük a kérdést!
   Üdv, Ökopresszó

 4. Zoltán B.

  Kedves Ökopresszósok!
  Nálunk nincs szelektív hulladékgyűjtő. Mit tehetünk, hogy mégis környezetbarát módon használjuk a szemetet?
  Köszi a választ!

  • Okopresszo

   Szia Zoli!
   Köszönjük a feltevést. A legfontosabb a hulladékkezelésnél az, hogy minél kevesebbet termeljünk. Ez fontosabb, mint szelektíven gyűjteni. Ha vásárlásainknál odafigyelünk arra, hogy olyan termékeket vásároljunk amik után kevesebb hulladék marad, akkor már sokat tettünk ebben a kérdésben.
   Üdv,
   Ökopresszó

 5. Szilvi

  Sziasztok, jó ötletek vannak az oldalon, sok olyat olvastam, amivel még nem találkoztam!
  Jó munkát kívánok!

 6. Kopaszkutya

  Tiszteletem! Miért nem lehet minden szemetet szelektíven gyűjteni?

  • Okopresszo

   Szia!
   A kérdés nagyon jó. Elvileg minden hulladék újrafelhasználható lenne, de azoknál amelyeket most nem lehet szelektíven gyűjteni, nem gazdaságos az újrahasznosítás. Tehát kevesebb költségből lehet teljesen új terméket előállítani, mint ha hulladék anyagot használnánk kiinduló alapanyagként. Így ez leginkább gazdasági kérdés.
   Üdvözlettel,
   az Ökopresszó csapata

 7. Z.Xenia

  Sziasztok Ökopresszósok!
  Mit tudunk tenni, hogy kevesebb szemetet termeljünk?

  • Okopresszo

   Kedves Xenia!
   A kevesebb hulladék keletkezéséhez tudatosabban kell vásárolnunk. Figyeljünk oda, hogy minél kevesebb haszontalan dolgot vegyünk, ami nem tartós vagy nincs rá igazán szükségünk. Ha valamit mindenképpen meg kell vennünk, akkor figyeljünk oda, hogy a hasonló termékek közül azt vegyük, ami a legtartósabb és aminek a csomagolása a legkevesebb hulladék keletkezésével jár.
   Üdv, az Ökopresszó csapata

   • O. Rozita

    Sziasztok!
    Sajnos a boltok sem könnyítik meg a helyzetünket, nagyon sok minden fölöslegesen van 3 rétegbe csomagolva. Emiatt esetleg mondjak le néhány kedvenc termékemről?
    Köszik!

    • Okopresszo

     Kedves Rozita!
     A jelenlegi helyzetben sajnos nem sokat tehetünk, de szerencsére vannak cégek akik már tesznek ez ügyben,
     mert megértették a környezeti problémákat, és ezt többek közt marketing eszközként is fel tudják használni.
     Üdv,
     Ükopresszó

 8. Tommy

  Kedves Öko Presszó! Volt-e szemét a régi háztartásokban? Ha igen, mit csináltak vele?

  • Okopresszo

   Kedves Tommy!
   A hagyományos életmód az önellátásra épült, nem termelt felesleget (ha mégis, azt elcserélte, eladta), ésszerű és funkcionális volt, és egyben a lehető legnagyobb mértékben újrahasznosított. A hagyományos paraszti gazdaság az élelemhez, ruházathoz való alapanyagot maga állítja elő, és saját maga készíti a végterméket is. Ez egyfajta hulladékkörforgást eredményez. Szinte minden keletkező fölösleget tud hasznosítani: feleteti az állatokkal (ételmaradékot, zöldség-gyümölcs hulladékot, megszáradt kenyeret), elégeti, majd a hamut a termőföldre szórja trágyának, a szerves anyagokat komposztálja és/vagy elássa, amely szintén trágyaként szolgál tovább. Ezáltal minden anyag újrahasznosul.
   Üdvözlettel, az Ökopresszó

 9. Zsozsó

  Kedves Ökopresszó Csapat!

  Nagyon szép munka ez a weboldal, remélem más helyekre is jöttök majd programokkal!

  Üdv, Zsozsó

  • Okopresszo

   Kedves Zsozsó!

   Köszönjük a kedves szavakat :) Igyekszünk még további programokat szervezni!

   Üdvözlettel,
   az Ökopresszó csapata

 10. cleanman

  Szuper infók vannak az oldalon, sok sikert a további munkához! :)

Hozzászólok