Találkozzunk Karcagon

A “Környezettudatosság és kulturális örökség” című,
a KEOP által támogatott projektünk keretén belül
pályázatot hirdettünk 6-19 éves,
Karcagra illetve Karcag környéki iskolákba járó diákok 3-3 fős csapatai számára.

A jelentkezési határidő 2014. április 4.-én lejárt  és nagy örömünkre rengeteg, szám szerint 74 jelentkezés érkezett hozzánk.

Izgalommal várjuk a pályamunkákat!

 

ökopresszó karczagi birkafőző fesztivál

 

 

Mi lesz az Ökopresszóban?

Június 27-28.-án a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Gimnázium (a kis Refi) udvarán lesz felállítva az Ökopresszó sátor, ahol 150 m2-en mutatjuk be a népi hagyomány és a környezettudatosság kapcsolatát. A látogatók sok érdekes információt tudhatnak meg arról, hogy elődeink hogyan oldották meg fenntartható módon azokat a kihívásokat, amelyeket a mai kor embere csak jelentős jelentős környezetterhelés árán képes megtenni.

Az Ökopresszó sátor részletes programja:

Az Ökopresszó sátorban, illetve a sátor előtt három részből álló kiállítást készítünk, amely különböző módokon hívja fel a figyelmet az környezeti fenntarthatóságra, valamint a fenntarthatóság és a népi hagyományok kapcsolatára.

A kiállítás első elemeként három nagy banneren hívjuk fel a figyelmet a jelenkori környezeti problémákra, ezeknek a hagyományokban fellelhető kezelésére, valamint a jelenkori megoldási javaslatokra.

A modern fogyasztói szokások következtében keletkező rengeteg hulladék problémáját, két installációs elemmel mutatjuk be. Az egyikben egy négytagú család havi vízfogyasztását fedező mennyiségű ásványvizes palackot halmozunk fel, míg mellette egy darab vízszűrő kancsót helyezünk el, azt szemléltetve, hogy mennyi felesleges PET palackot használunk. A másik installációs elem a vásárolt termékek hulladéktartalmára hívja fel a figyelmet. Két bevásárlókocsit állítunk ki egymás mellett. Az egyiket becsomagolt árukkal töltjük meg, míg a másikban ugyanazoknak a termékeknek csak a csomagolását helyezzük el, bemutatva hogy a termékek térfogatának nagy része kidobásra kerülő csomagolóanyag.

Harmadik kiállítási elemként két interaktív modellt üzemeltetünk. Az egyikben a gyerekek távirányítós autók segítségével ismerhetik meg a hulladék útját, méghozzá úgy, hogy az autók egy terepasztalon mozogva az általuk szállított, különböző típusú hulladékot a megfelelő grafikával ellátott hulladéklerakóhoz szállítják. A másikban a felnőtt korosztály ismerkedhet meg az ökológiai lábnyom fogalmával, valamint egy szoftver segítségével kiszámolhatja a saját ökológiai lábnyomát. A számolás után egy szakember segít kielemezni a kapott értéket és megoldási javaslatokat adhat az érdeklődők ökológiai lábnyomának csökkentésére.

 

Fenntarthatósági kérdésekkel foglalkozó kisfilmek vetítése

Az ökosátorban egy nagyképernyős TV-n fenntarthatósággal foglalkozó 2-3 perces kisfilmeket vetítünk, amelyek az ismeretterjesztést és az attitűdformálást tűzik ki célul.

 

Öko-játékok lebonyolítása

A gyerekek ökológiai szemléletének formálására hat játékot helyezünk el az ökosátorban, illetve a sátoron kívül.

Vízhordó játék: ez a játék arra hívja fel a gyermekek figyelmét, hogy a hagyományos háztartásban a felhasznált vizet kemény fizikai munkával kellett az otthonokba szállítani, ezért a vízhasználat során őseink próbáltak minél takarékosabb megoldásokat választani.

Idénynövények megismerése: főleg a kisebb korosztálynak készült játék, ahol a gyerekek a négy évszakot szimbolizáló kézzel festett ládákba kell a megfelelő (csak abba a ládába illő) alakzatokra ragasztott zöldségek, illetve gyümölcsök képeit belehelyezni. A játék célja, hogy a kicsik megtanulják, hogy nem minden növény terem egész évben, valamint hogy megismerjék, hogy melyik növény mikor fogyasztható úgy, hogy annak a szállítása minél kisebb környezeti terheléssel járjon.

A hulladék útja táblajáték: a játék célja, hogy a gyerekek megismerkedjenek azzal, hogy milyen típusú hulladékot milyen lerakóba kell helyezni. A függőlegesen elhelyezett, kézzel festett táblán a gyerekeknek úgy kell egyensúlyozni a különböző hulladékok szimbólumait tartalmazó korongokat, hogy azok a megfelelő típusú lerakót ábrázoló lyukakba essenek.

  Energia óriás puzzle: a kirakós játék darabjait összeillesztve a gyerekek megismerkedhetnek különböző megújuló energiákat hasznosító erőforrásokkal.

   Energiatermelés memóriakártya: a memóriakártyákat felfordítva a gyerekek megismerhetik a fosszilis, a nukleáris és a megújuló energia termelésének fázisait a kiindulási anyagoktól a végtermékekig.

  Zöldségkártya: A zöldségkártyák a régi autós kártyák hagyományait követik, de zöldségekkel. A kártyajáték során a gyerekek jobban megismerhetik az idénynövényeket.

 

Kézműves foglalkozások

A kézműves foglalkozások keretén belül a gyerekek olyan képeslapokat készíthetnek, amelyekbe különböző növényi magvakat rejtenek el. A képeslapot elültetve a növények kihajtanak.

 

Improvizációk

Színészek bevonásával, naponta kétszer, rögtönzéses játékra hívjuk a közönséget az ökosátor előtt felállított színpadon. Az előadásokban, játékos formában a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára hívjuk fel a figyelmet.

Várunk szeretettel az Ökopresszó sátorban!

 

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen volt az Ökopresszó a Mohácsi Busójáráson nézd meg az erről készült képeket és videót a galériában!


16 Comments
 1. Ftor

  Tisztelt Ökopresszó!

  Érdeklődni szeretnék, hogy mikor lesznek láthatóak a mohácsi fotók?
  Már nagyon várjuk őket! :-)

  További jó munkát, sok sikert!
  -F.-

 2. Okopresszo

  Kedves Ftor!

  A képek feldolgozás alatt vannak,
  a nyertesek hamarosan nyilvánosság elé kerülnek :)

  Üdvözlettel,
  az Ökopresszó csapata

 3. Ftor

  Kedves Ökopresszó!

  Nagyon köszönöm válaszukat, izgatottan várjuk a képeket, esetleg videókat!
  :-)

  További szép hetet, sikerekben és örömökben gazdag munkát kívánok Önöknek!

  Ftor

 4. Ftor

  Kedves Ökopresszó!

  A mai szép tavaszi napunkat még szebbé tette az este, amikor is “megtaláltuk” gyerkőceinket az oldalon! :-)
  Nagyon szépen köszönjük!!

  (Videó felvételt hol lehet megtekinteni? A disznóvágás érdekelne nagyon bennünket.) :-) )

  Köszönettel,szép hetet kívánunk!

 5. Sanyi11

  Tiszteletem! Mi köze van a Mohácsi Busójárásnak a karcagi birkapörkölthöz?

 6. elephant

  Sokat voltam a pusztában a barátaimmal tanyán, hogy megkérdezzük a pásztorokat, arról, hogy mit csinálnak. Nagyon jó volt. Szeretnék jövőre is kimenni és beszélgetni velük és megint csinálni egy szép terepasztalt és kirakni az ökopresszóban

 7. noname

  Karcagról származom, de csak ritkán utazom haza. Ha megkérdezték tőlem honnan jövök, azt válaszoltam, hogy a Hortobágy mellől. Mostantól sokkal többet tudok mesélni a hagyományainkról és ezek fontosságáról. Gratulálok az Ökopresszó programját szervezőknek, hogy segítettek ebben!

  • Okopresszo

   Kedves noname!

   Nagy örömünkre szolgál, hogy erre inspirált az Ökopresszó!

   Üdvözlettel,
   az Ökopresszó csapata

 8. Kriszta&Ákos

  Kedves Ökopresszó, kedves Szervezők!
  Nagyon nehezen tudtuk eddig rávenni a fiunkat, hogy ne a mobilját, vagy a tv-t nyomkodja. Végre volt egy olyan verseny, ami lekötötte és nap mint nap beszélt velünk róla. Remélem jövőre is megrendezik a tanulmányi versenyt!

  Üdvözlettel,
  Kriszta és Ákos

  • Okopresszo

   Kedves Kriszta és Ákos!

   Nagyon örülünk, igyekszünk jövőre is megrendezni!

   Üdvözlettel,
   az Ökopresszó csapata

 9. Ádám

  Nálunk mindig ünnepnapokon kerül az asztal birkapörkölt. Most már tudom, hogy mennyire tudatos és szép hagyomány a mienk. Sokkal jobban tisztelem a pásztorokat mint korábban és próbálok időt szakítani arra, hogy gyakrabban menjek ki a pusztába.

  • Okopresszo

   Kedves Ádám!

   Örülünk, hogy “adhattunk” neked, ami közelebb vitt a környezetedhez! További jó barangolást, felfedezést kívánunk!
   Üdvözlettel,
   az Ökopresszó csapata

Hozzászólok