Mit hívunk antropogén katasztrófának?

Az ipari forradalom kezdete óta történnek olyan balesetek, katasztrófák, amelyek közvetlen módon az emberi és az ember természetátalakító tevékenysége miatt következnek be. Ezekbe beletartoznak a vegyi szennyezések, az olajtankerhajók vagy olajkutak balesetei és az atomerőművek üzemzavarai és balesetei is. Ezek mindegyike hatással van a környezetre, és emberi életekre egyaránt. 

Mi okozza az antropogén katasztrófákat?

Ezek hátterében sokféle tényező lehet, de mindegyike az emberhez köthető. Gondtalan tervezés és kivitelezés, a megfelelő törvényi szabályozások be nem tartása, a megfelelő ellenőrzések és vizsgálatok elmaradása, vagy hibás döntések is vezethetnek egy-egy antropogén katasztrófa bekövetkezéséhez. Ezekből mutatunk be most néhányat.

DDT, a tesztelés nélküli rovarölő csodaszer

A DDT (teljes nevén diklór-difenil-triklóretán) rovarölő hatását Paul Müller svájci kémikus fedezte fel, aki ezért 1948-ban orvosi Nobel-díjat is kapott. Ezt a rendkívül hatásos rovarmérget a II. világháborúban és az azt követő időszakban sikeresen alkalmazták a különböző betegségeket (a tífuszt, pestist, maláriát és sárgalázat) terjesztő tetvek, bolhák és szúnyogon ellen. Később a mezőgazdaságban növényvédelmi okokból is elterjedt, Európában a kolorádóbogár ellen permetezték. Csak az Egyesült Államokban 675 000 tonnát szórtak szét belőle az 1940-es éveket követő 30 éven keresztül, aminek eredményeként 1950-re a malária szinte teljesen eltűnt az országban. A DDT milliók életét mentette meg világszerte és igazi csodaszerként emlegették. A korabeli reklámokban jól látható volt a DDT porral való beterítése az embereknek, vagy elfogyasztása is, mutatva annak biztonságosságát – amit az akkori tesztek még igazolni látszódtak. Ám a későbbi vizsgálatok és a biológia fejlődése megmutatta a DDT használatának veszélyeit is.

Tengerparti látvány 1945-ben; a fehér felhő DDT-por (fotó: Gamma-Keystone/Getty Images)

VIDEÓ: A DDT olyan biztonságos, hogy meg is lehet enni

https://www.youtube.com/watch?v=gtcXXbuR244

Sorozatos hibák a Deepwater Horizon katasztrófája mögött

2010. április 20-án este 10 órakor a Deepwater Horizont egy robbanás rázta meg, majd a fúrótornyában hatalmas víz- és iszapsugár lövellt a magasba. A fúrótorony a Transocean nevű vállalat tulajdonát képezte és a BP olajvállalat számára végzett kitermelést, a Louisiana állam partjaitól kb. 60 km-rel délre fekvő kőolajmezőn. Az építményt a robbanás után pillanatok alatt elborították a lángok, a legénység minden küzdelme ellenére sem tudta megakadályozni a katasztrófát. Az égő szerkezetet kétnapig próbálták eloltani, ám az végül elsüllyedt. A 126 fős személyzetből 11-en életüket vesztették a balesetben, 17-en megsérültek. Összesen 790 millió liter kőolaj szabadult ki a Mexikói-öböl partjainál.

A kiömlött olaj a Mexikói-öböl vizén, a Terra műhold 2010. május végi felvételén (fotó: National Geographic/NASA Earth Observatory

A későbbi vizsgálatok megállapították, hogy a balesethez “összetett és egymással összefüggő mechanikai hibák, rossz döntések, tervezési elégtelenségek, hibás működtetés és együttműködési zavarok” vezettek és több ember is érintett volt a katasztrófa bekövetkezésében.

A BP vizsgálatai azt már kiderítették, hogy a fúrótoronyhoz tartozó kitörésgátló szelep meghibásodott, így abból metángáz szökött a fúrótoronyhoz vezető vezetékrendszerbe, ami később begyulladt. A jelentés kitér arra is, hogy a Transocean cég emberei 40 percen keresztül nem ismerték fel a veszélyt, és így nem is tettek semmit annak elhárítása érdekében. A BP cég a kút cementalapozásában talált hibákat okolja a szénhidrogének csőbe jutásásérte, további gyengeségnek jelölte meg, hogy a kútellenőrzési eljárások hibásak voltak, valamint a tűz- és gázvédelmi rendszer nem akadályozta meg a gyulladást.

A csernobili atomerőmű baleset

A Csernobilban történt atomerőmű-baleset 1986. április 26-án történt az ukrajnai Vlagyimir Iljics Lenin atomerőműben. Ez a mai napig a legsúlyosabb ilyen típusú baleset. A baleset következtében radioaktív szennyezés jutott a légtérbe, elérve nem csak a környező országokat, de az Egyesült Királyságba és az Egyesült Államok keleti partjára is eljutott. A lakosság kitelepítése a sugárszennyezett területről csak 36 órás késéssel kezdődött meg, május 4-ig a Csernobil körüli 30 kilométeres zónából közel 130 000 embert kényszerítettek otthona elhagyására. A mai Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország területéből nagyjából 320 000 km2-es részt érintett az erős szennyeződés.

A baleset okáról két elmélet is született, egyik a kezelőszemélyzetet, másik a tervezési hibát tartja valószínűnek. A katasztrófát feltételezhetően egy rosszul tervezett és a biztonsági szabályokat megszegő kísérlet okozta, amely során először lecsökkentették, majd le is állították a reaktor teljesítményét. Egy kérés miatt azonban a fél napig alacsony teljesítményen üzemeltetett reaktor xenon-mérgezettséget szenvedett, ami instabil állapotba juttatta azt. Az operátorok ezek után számos biztonsági berendezést kiiktattak a kísérlet végrehajtásához, ám ez a reaktor ún. megszaladásához, vagyis a láncreakció ellenőrizetlen felgyorsulásához vezetett. A személyzet ugyanakkor nem is volt megfelelően képzett az ilyen típusú reaktorok kezeléséhez és nem is tartották be a szükséges biztonsági előírásokat – igaz, a hibákról sem tudtak.

A folyamat során hatalmas energiamennyiség szabadult fel a reaktorban, a hirtelen kiáramló gőz robbanást okozott, tönkretéve az üzemanyagot és a hűtőcsatornákat, óriási mennyiségű vízgőzt, hidrogént és metánt termelve. A moderátorként alkalmazott grafit végül meggyulladt, a magasabb légkörbe is eljuttatva a radioaktív szennyezést. A robbanás során a reaktorépület szinte megsemmisült, így akadálytalanná vált a radioaktív anyagok további áramlása. A meggyulladt grafit tüzének oltása kb. 8-10 napig tartott, ami tovább súlyosbította a szennyezést. Becslések szerint a közepesen hosszú felezési idejű cézium-137 izotópból 37 000 Bq/m2 hullott ki. Ez a radioaktív szennyezés ugyanakkor magyarországi viszonylatban nem jelent nagy változást, kb. 0,5-1 mSv-tel emelte meg a természetesen jelen lévő 2,4 mSv háttérsugárzást.

A baleset után a hatóságok egy védőobjektumot, ún. szarkofágot emeltek a négyes reaktor köré, hogy csökkentsék a sugárzás mennyiségét. Erre 2016 novemberében helyezték fel az újabbat, és megkezdődött a régi eltávolítása.

A radioaktív szennyezés eloszlása a csernobili atombaleset után (forrás: Reddit/MapPorn)

Milyen hatásai vannak az antropogén katasztrófáknak?

Biztosan állítható, hogy a legnagyobb ilyen események évekre-évtizedekre vagy akár több száz évre is befolyással vannak egy-egy terület vagy akár az egész bolygó ökoszisztémájára.

DDT, a magyarak gyilkosa

Rachel Carson biológus az 1950-es évektől kezdte el a DDT és más vegyszerek hatásait vizsgálni. Nem csak a szakirodalomban kutakodott, hanem az újságcikkekben olvasott több száz egyedi esetet is áttekintette, amelyekben a növényvédő szerek embereket betegítettek meg vagy környezeti károkat okoztak. Eredményeit 1962-ben fejezte, a címe a végkövetkeztetéseivel összhangban a Néma Tavasz lett.

A DDT ugyanis egy zsírban oldódó vegyületként felhalmozódik a táplálékláncban. A növényekre permetezett szert az állatok elfogyasztják, amelyeket aztán a halak és kisebb madarak megesznek. A DDT végül a csúcsragadozók szervezetében koncentrálódik. A DDT káros hatásként gátolja a kalcium-felvételt, ennek következtében a tojáshéjak vékonyabbak, törékenyebbek lesznek és a fejlődő fiókák még a megszületésük előtt elpusztulnak. Az Egyesült Államokban a hatvanas évekre a fehérfejű rétisas felkerült az ország veszélyeztetett fajainak listájára, mivel állománya drasztikusan lecsökkent: így vált a DDT ellenes kampány fő szimbólumává.

Majdnem két évtizedes illusztráció mutatja a DDT hatását a fehérfejű rétisasra; a fordítás: 1. A farmerek DDT-t permeteznek, hogy megöljék a rovarokat 2. A mérgezett mogarakat megeszik a halak és a ludakat 3. A sasok mérgezett halakat és ludakat fogyasztanak (forrás: Környezetetika

A vegyszer azonban nem csak a természetben okozott hatalmas károkat, későbbi vizsgálatok kiderítették, hogy rákkeltő hatása van, valamint az emberi nemzőképességre és a fejlődő embriókra is hatással van. Azokon a területeken ahol nagy mennyiségben szórták ki, ugrásszerűen megnőtt a koraszülések és az értelmi fogyatékossággal születettek aránya. A lakosság köreiben, az anyatejben pedig még az 1980-as 1990-es években is kimutatható volt – annak ellenére, hogy a 70-es években javarészt betiltották a használatát.

Az út idáig nem volt könnyű, Carsont a milliárdos bevételű vegyipar próbálta mind szakmailag, mind emberileg ellehetetleníteni, figyelmeztetéseit egy macskás vénkisasszony riasztó látomásaként állították be. A befeketítő hadjárat és a kialakult társadalmi vita viszont felkeltette John F. Kennedy amerikai elnök figyelmét is, aki végül szövetségi és állami szintű vizsgálatokat rendelt el az ügyben. A szert Magyarországon tiltották be először 1968-ban, az USA-ban 1972-ben, az Egyesült Királyságban pedig legkésőbb, 1984-ben. Ma már majdnem mindenhol tiltott a használata, egyedül a malária által súlyosan fertőzött területeken engedélyezett, ám ott is csak meghatározott mennyiségben és a megfelelő körültekintéssel.

A legnagyobb olajkiömlés hatásai

A Deepwater Horizon katasztrófájának környezeti hatásait több módon is próbálták enyhíteni. A BP távvezérlésű tengeralattjáróinak nem sikerült elzárnia a kitörésgátlót, és az olyan kétségbeesett mentési kísérletek, mint az olajfoltok felgyújtása sem vezetett különösen nagy eredményre. A tenger felszínén elterülő olajat különböző berendezésekkel próbálták fölözni, illetve felületaktív anyagokkal diszpergálták, oszlatták el. Ám ezek mind mérsékelt sikerek voltak, az olaj ugyanis 3 hónapon keresztül ömlött akadálytalanul a tengerbe.

A baleset több ezer tengeri teknős és delfin közvetlen halálát okozta, légzési elégtelenségek, dehidratáció, az olaj lenyelése miatti emésztési rendellenességek és gyulladások következtében.

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban közölt tanulmány  készítői 3-4 hónappal a katasztrófa bekövetkezése után összesen 11 mélytengeri korall lelőhelyet vizsgálták meg. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a szerencsétlenség helyszíntől 6 km-en belül található koralltelepek többsége teljesen elpusztult, de még 22 km-nyire a Deepwater Horizon-tól is 30-70%-ban károsodtak a korallkolóniák.

Dr. Brian Stacy, NOAA veterinarian, prepares to clean an oiled Kemp's ridley turtle. Veterinarians and scientists from NOAA, the Florida Fish and Wildlife Commission, and other partners working under the Unified Command captured heavily-oiled young turtles 20 to 40 miles offshore as part of ongoing animal rescue and rehabilitation efforts. Credit: NOAA and Georgia Department of Natural Resources.

Dr. Brian Stacy, a National Oceanic and Atmospheric Administration állatorvosa egy Atlanti fattyúteknőst tisztít meg az olajtól a Deepwater Horizon balesete után (fotó: NOAA)

A 10 éve történt történelmi olajkatasztrófát a mai napig nem volt képes kiheverni a természet. A Dél-Floridai Egyetem C-IMAGE központjának kutatói 2011 és 2018 között csaknem 250 napot töltöttek a tengeren, és ezalatt 15000 halat vizsgáltak meg és 2500 üledékmintát gyűjtöttek be. Az eredmények alapján az öböl területén vizsgált halak mindegyikében kimutattak szénhidrogéneket, ami a folyamatos olajszennyezettségnek a jele. Ám a szennyezést nem csak a felszínen, hanem a tengerfenéken élő és azokkal táplálkozó fajok is megérezték. Az üledékmintákból kiderült, hogy az ún. likacsosházú egysejtű eukarióták aránya 80-90%-kal csökkent. Ezek számos halfaj, tintahal és tengeri emlős fő táplálékforrásai.

Egy másik vizsgálat a baleset után 2 hónappal vett mintákat vetette össze 2017-ben gyűjtöttekkel. Azt találták, hogy a helyi életközösségek tagjainak létszáma növekedett, ám a biológiai sokféleség nem állt helyre a katasztrófa előtti állapotokra: hiányoztak többek között a tengeri uborkák, a Vénusz-légycsapója anemóna, a Vénusz virágkosár szivacs, és a mélytengeri ászkarákok. 

A csernobili természeti paradicsom

Nehéz eldönteni a csernobili katasztrófa hány emberéletet követelt, mivel sokan később haltak meg a sugárzás okozta szövődményekben. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 56 közvetlen áldozatot tart nyilván: 47 munkást és 9 gyermeket, akik pajzsmirigy rákban haltak meg. Ám további 40 000 művi vetélést is a baleset számlájára írnak, mivel számos terhes nő döntött az abortusz mellett a sugárzás miatt kialakuló születési rendellenességektől tartva. A becslések a balesettel összefüggő betegségekben elhunytak számát kb. 4-5000-re becsülik. 

Ugyanakkor a természet az atomerőmű 30 km-es kizárási zónájában virágzásnak indult. Szakértők szerint már a katasztrófa után 3 évvel elkezdett visszatérni a növényzet, a fák, bokrok és virágok jobbára károsodás nélkül élték túl a radioaktív sugárzás hatásait. A növényvilág megjelenése pedig az állatvilágot is ide csábította, a közeli erdőségekben megjelentek a farkasok, vaddisznók és medvék. Ez a katasztrófa sújtotta világ, kiűzette az embert a területről, de teret adott a természetnek és még ha ennek az életnek minden egyéni ciklusa egy kicsit rövidebb is, mint máshol, virágzik. Ennek több oka lehet, amik egymással összefügghetnek. Talán a vadvilág a korábban véltnél ellenállóbb a radioaktív sugárzásra, vagy a különböző organizmusok egyszerűen adaptálódtak a mostohább környezeti viszonyokhoz. Több befogott madárfaj vérében például magas volt a glutation nevű antioxidáns szintje, amely az erősen reaktív molekulák semlegesítésével képes lehet ellensúlyozni a sugárzás káros hatásait. És természetesen érdemes megemlíteni az ember eltűnését a területről, ami különösen a nagyvadak számára jelentett kedvező fordulatot. Ha pedig ez utóbbi igaz, ez egyben azt is jelenti, hogy középtávon az emberek tartós jelenléte nagyobb kárt okoz a természetnek, mint egy nukleáris katasztrófa.

A kameracsapdákkal lencsevégre kapott vadak a csernobili atomerőmű körüli kizárási zónában (fotó: Origo/Proyecto Tree/Sergey Gaschack)

Mit hoz a jövő?

Biztosak lehetünk abban, hogy az ehhez hasonló antropogén katasztrófák hatásai még sokáig velünk lesznek. A csernobili események egészégügyi hatásait becslő adatok szerint 2065-ig kb. 16 000 pajzsmirigy rákos és 25 000 egyéb rákos megbetegedést okozó eset lesz az atomerőmű baleset közvetett következménye. A Mexikói-öböl ökoszisztémájának regenerálódására pedig a szakemberek előrejelzései szerint még 50-100 évet kell várnunk.

A DDT minden erőfeszítés ellenére a mai napig jelen van a táplálékláncban és előreláthatóan egy jó ideig még maradni is fog. 2008-ban kutatók az Antarktiszon élő Adélie pingvinek tojásainak és zsírjainak vizsgálata során egy állandósult DDT-szintet találtak. Ez azért meglepő, mert a betiltott szerről úgy gondolták az elmúlt 30-40 évben eloszlott, és csökkent az állatok szervezetében. Az új eredmények nem sok jóra engednek következtetni. A talált eredmények két okra vezethetőek vissza: vagy a még ma is használt eljutott a Déli-sarkra, vagy a globális felmelegedés hatására a jégbe fagyott vegyszer folyamatosan kiszabadul, előrevetítve egy újabb természeti katasztrófa képét.

A globális felmelegedés pedig más antropogén katasztrófákhoz is vezethet. Az amerikai hadsereg 105 felszíni atomrobbanást hajtott végre 1946 és 1962 között, a Csendes-óceánon, nagyjából a Marshall-szigetek és több közeli atoll környékén. A keletkezett radioaktív szennyeződéseket az amerikai kormány egy robbantás után megmaradt kráterbe öntötte, majd az egészet egy 46 cm vastag, 115 méter széles betondómmal fedte le 1979-ben. A betontömb alatt kb. 73 000 m3 radioaktív törmelék és szennyező anyag található, amelyek a betonalap hiánya miatt akadálytalanul szivárognak a talajba. A növekvő tengerszint így egy újabb katasztrófával fenyeget – idővel a talajból közvetlenül az óceánba fog jutni a radioaktív sugárzás. 

A Cactus-dóm (fotó: Index/AFP)

Mit tehetünk ellene?

Átlagemberként nem sokat, hiszen az ilyen jellegű katasztrófákat legtöbbször csak a kezelőszemélyzet képes csak elhárítani. De mégis hatással lehetünk ezekre az eseményekre. Elsősorban azzal, hogy megpróbáljuk kontrollálni fogyasztási szokásainkat, így kevésbé ösztönözzük újabb és újabb energiaforrások feltárását és kihasználását, így a jelenlegi rendszerek tökéletesítésére több idő és pénz marad. Ezen kívül a tudatosság és a döntéshozókra való nyomásgyakorlás is segíthet megakadályozni hasonló antropogén katasztrófák bekövetkezését, mint amilyen a Marshall-szigeteki atomhulladékot fedő betondóm.

 

 

 

 

Források:

24.hu (2019) Összeomlás szélén a csernobili szarkofág. https://24.hu/tudomany/2019/08/08/csernobili-szarkofag-osszeomlasa/

EcoLounge. (2020) Még mindig őrzik az olajkatasztrófa nyomait a Mexikói-öböl halai és a tengerfenék.

http://ecolounge.hu/vadon/a-halak-es-a-tengerfenek-is-orzik-a-tortenelmi-olajkatasztrofa-emleket-a-mexikoi-obolben

Index.hu (2010) Sorozatos hibák okozták az áprilisi olajkatasztrófát. 

https://index.hu/kulfold/2010/09/08/sorozatos_hibak_okoztak_az_aprilisi_olajkatasztrofat/

Index.hu (2012) Tönkretette az olaj a mélytengeri korallokat. https://index.hu/tudomany/kornyezet/2012/03/31/tonkretette_az_olaj_a_melytengeri_korallokat/

Index.hu (2019) Amerika atomszarkofágja veszélyesebb a csernobilinél. https://index.hu/tudomany/til/2019/06/28/amerikai_atomdom_a_csendes-ocean_kozepen/

Láncreakció. (2016) Csernobil 30 – A baleset okai és következményei. https://aszodiattila.blog.hu/2016/04/26/csernobil_201

Magyar Narancs. (2010) Olajkatasztrófa a Mexikói-öbölben – Fekete, mély vízen.

https://magyarnarancs.hu/tudomany/olajkatasztrofa_a_mexikoi-obolben_-_fekete_mely_vizen-73704

Múlt-kor. (2019) Miért nem pusztult ki az élővilág Csernobil körül?

https://m.mult-kor.hu/miert-nem-pusztult-ki-az-elovilag-csernobil-krul-20190701

National Geographic. (2008) Nő a DDT-veszély a sarkvidéki jég olvadása miatt.

https://ng.24.hu/termeszet/2008/05/13/no_a_ddt_veszely_a_sarkvideki_jeg_olvadasa_miatt/

National Geographic. (2020) 2010-ben történt a Mexikói-öböl nagy olajkatasztrófája. https://ng.24.hu/fold/2020/04/20/2010-ben-tortent-a-mexikoi-obol-nagy-olajkatasztrofaja/

National Ocean Service. (2017) Deepwater Horizon Oil Spill: Longterm Effects on Marine Mammals, Sea Turtles. https://oceanservice.noaa.gov/news/apr17/dwh-protected-species.html

Origo.hu (2019) Az élővilág képtelen kiheverni a történelmi olajkatasztrófát.

https://www.origo.hu/tudomany/20190828-keptelen-magahoz-terni-az-elovilag-a-legnagyobb-olajkatasztrofa-utan.html

Origo.hu (2019) Senki sem számított arra, mivé változtatja Csernobilt a katasztrófa.

https://www.origo.hu/tudomany/20190517-senki-sem-szamitott-arra-mive-valtoztatja-csernobilt-a-nuklearis-katasztrofa.html

Tóth I. János (2013) Egy környezetetikai példa: DDT in Környezetetika. http://www.jgypk.hu/mentorhalo/tananyag/kornyezetetikaV2/2_fejezet_egy_krnyezetetikai_plda_ddt.html

US Environmental Protection Agency. DDT – A Brief History and Status. https://www.epa.gov/ingredients-used-pesticide-products/ddt-brief-history-and-status